środa, 20 sierpnia 2014

KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z OREGANO.

Ta zupa stała się drugą z kolei moją ulubioną zupą pomidorową. Jak na razie wyprzedza ją tylko ta pomidorowa z tahini. Należy jednak pamiętać aby osiągnąć tak doskonały smak najlepiej przyrządzić domowy bulion no i oczywiście do jej wykonania użyć pysznych, dojrzałych pomidorów. Zachęcam zwłaszcza teraz gdy półki warzywniaków uginają się pod ciężarem najróżniejszych ich odmian a zielone oregano uśmiecha się z ogródkowej grządki.



KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z OREGANO

1500 g pomidorów malinowych
1 czerwona cebula
oliwa
ocet balsamiczny
sól
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego oregano
1 litr bulionu drobiowego lub innego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru pudru
garść uprażonych ziaren słonecznika do dekoracji
kwaśna śmietana do dekoracji
sól
pieprz

Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć także obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość polać oliwą oraz octem balsamicznym a także posolić i popieprzyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. 
W garnku rozgrzać łyżkę olej po czym wrzucić na nią czosnek i lekko podsmażyć uważając aby się nie przypalił. Następnie do garnka wrzucić upieczone wcześniej pomidory oraz z cebulą z sokami które puściły podczas pieczenia i chwilę podsmażać po czym całość zalać bulionem. Dodać świeże oregano i całość gotować pod przykryciem około 20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem i całość zblendować na krem. Podawać ozdobione kleksem śmietany oraz podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
SMACZNEGO!!!


5 komentarzy:

  1. Musi wspaniale pachnieć; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł:) Jadłam już zupę z pomidorów i pieczonej papryki, robiłam też sos z pieczonych pomidorów, tak więc przypuszczam, że zupka jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapewne jest cudownie aromatyczna, wypróbuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio stałam się miłośniczką zup-kremów. Przepis leci do ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się idealnie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP