niedziela, 29 stycznia 2017

BULION TAJSKI Z KURCZAKIEM, PAK CHOI I PIECZARKAMI.

Bulion w tej formie dość często ląduje na naszym stole zwłaszcza zimą. Zmieniam w nim tylko dodatki. Czasami są to tylko pieczarki i pokrojona włoszczyzna z zupy i tak też nam smakuje. Możecie dodawać do niego to co akurat znajduje się w lodówce. Jest to bardzo przyjemna opcja obiadowa, zwłaszcza na mroźny dzień.


BULION TAJSKI Z KURCZAKIEM, PAK CHOI I PIECZARKAMI

3 porcje

2 piersi kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 łodyga trawy cytrynowej
1 łyżeczka płatków chilli
kilka plasterków imbiru
kilka ziaren pieprzu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
sól


pak choi
papryczka chilli
kilka pieczarek
olej sezamowy
makaron sojowy lub chow mein

W garnku umieścić piersi kurczaka, pokrojone w plasterki marchewki, pietruszki, pora oraz pokrojoną łodygę trawy cytrynowej i korzeń imbiru. Całość zalać około 1 1/2 litrem filtrowanej wody. Doprawić pieprzem i płatkami chilli. Zagotować, zmniejszyć ogień po garnkiem i całość gotować około 1 godziny. Po tym czasie wywar przecedzić, przelać go z powrotem do garnka. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym oraz ewentualnie solą. Zagotować po czym do wywaru dorzucić pokrojone pak choi oraz pieczarki. Całość gotować chwilę, tak aby pak choi zmiękło. Przelać do miseczek, dodać do nich rozdrobionego na mniejsze kawałki, ugotowanego wcześniej kurczaka, udekorować olejem sezamowym oraz chilli pokrojonym w plasterki. Podawać z makaronem.
SMACZNEGO!!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP